Pápež sa modlil za kresťanov prenasledovaných pre ich vieru

26.12.2013 Celý región

Vatikán 26. decembra (TASR) - Pápež František dnes odsúdil prenasledovanie kresťanov, ktorých prirovnal k prvým mučeníkom cirkvi, a to aj v krajinách, kde zákon zaručuje náboženské slobody.

Povedal to po tradičnej poludňajšej modlitbe, keď sa prihovoril tisícom ľudí na Námestí sv. Petra vo Vatikáne v deň, keď si rímskokatolícka cirkev uctieva svojho prvého mučeníka sv. Štefana.

Pápež požiadal prítomných o tichú modlitbu za "kresťanov, ktorí sú nespravodlivo obviňovaní a sú terčom všetkých typov násilia". Hovoril krátko nato, ako sa kresťania v Iraku stali na prvý sviatok vianočný cieľom troch bombových útokov.

"Túto nespravodlivosť treba odsúdiť a eliminovať," vyhlásil.

Žiadnu konkrétnu krajinu však nemenoval.

Pápež vyjadril ľútosť, že kresťania sú v súčasnosti viac terčom násilia ako v ranom období kresťanstva. Povedal, že niektoré krajiny zaručujú ľudské práva "na papieri", ale nie v praxi, v dôsledku čoho sú kresťania "obmedzovaní a diskriminovaní". Citovala ho agentúra Associated Press.

Kresťania boli v uplynulom roku cieľom útokov v častiach Afriky a na Blízkom východe - v Egypte, Iraku, Sudáne či Nigérii, ale aj v Indonézii.
 

Vyberte región